Studiu de caz: ecrane termice și de umbrire pentru cultura de tomate

Principalele motive pentru folosirea ecranelor termice și de umbrire:

 SALVARE DE ENERGIE TERMICĂ : se încălzește doar partea de sub tiranți, rezultând în economii importante la partea de încălzire (minus 25-30%);
 UMBRIRE : scăderea temperaturii în perioada sezonului cald – economii la partea de răcire a serei;
 REDUCEREA CONDENSULUI : în sezonul rece, când se creează condens excesiv, ecranul preia mare parte din el.

Una din cele mai importante funcții ale ecranului este salvarea energiei termice și controlarea climatului din interiorul spațiului protejat. Toate informațiile care urmează se iau în calcul pentru orice seră/solar unde se cultivă tomate, fără sistem de lumini artificiale de creștere.

În esență, climatul din interiorul unei sere este format din: temperatură, umiditate, intensitatea luminii și concentrația de CO2. Aceste elemente sunt efectul condițiilor din exterior (radiație solară, temperatură, umiditate, ploaie și vânt), din interior (ventilare, încălzire, ecranizare) și al plantelor cultivate (transpirație). Plantele cultivate sunt influențate de mulți factori, iar condițiile din exterior sunt de neschimbat, dar condițiile din interiorul serei se pot controla mai ales cu ajutorul unui computer climatic, respectiv cu ajutorul ecranelor termice și de umbrire.

Controlarea unui ecran termic pe durata iernii

 

Utilizarea pe timpul nopții

 

Se recomandă utilizarea cât mai îndelungată a ecranelor termice și de umbrire, mai ales pe timpul nopții, când acestea nu afectează deloc pierderea de lumină. În plus, ecranele termice au nivele foarte mari de transmisie a luminii și astfel se pot folosi și pe durata zilei când radiația solară este foarte mică. Ecranul se deschide după răsăritul soarelui când radiația solară ajunge la un nivel predefinit, dar în zilele foarte reci cu radiație solară mică, ecranul va sta tot timpul închis.

Se recomandă evitarea utilizării excesive a ecranelor. De exemplu, dacă utilizați ecranul când temperatura din exterior este mare, aceasta va încetini dezvoltarea plantelor și va crește riscul apariției bolilor fungice.


rosii cultivate sub ecran de umbrire
rosii cultivate sub ecran de umbrire

Criteriul pentru salvarea energiei termice este Delta T – diferența dintre temperatura de afară și temperatura din interiorul serei. Delta T trebuie să fie mai mare decât o valoare predefinită înainte de închiderea ecranelor termice și de umbrire pentru a asigura o furnizare minimă de caldură prin țevile de încălzire. Acesta este important pentru a menține cultura activă și pentru a preveni umiditatea excesivă și bolile fungice.

Culturile bine dezvoltate necesită un Delta T mai mare înainte de închiderea ecranului. Motivul este că acestea produc umiditate mai multă și astfel au nevoie de o temperatură mai mare de la țevi pentru a se elimina vaporii de umiditate. Această temperatură mai mare de la țevi este benefică și în procesul de coacere a culturilor. În cazul roșiilor, aceasta înseamnă că în prima lună după plantare ecranul va rămâne închis. Aproximativ același va fi și cazul pentru a doua lună, exceptând nopțile când temperatura din exterior este mai mare de 7 ºC. Începând de la a treia lună, ecranul se va deschide când temperatura din exterior este mai mare de 5 ºC.

Utilizarea în timpul zilei


Pentru o cultură de roșii matură, ecranul va rămâne pe poziția deschis aproape pe toată perioada zilei, chiar dacă temperatura din exterior este mică. Aceasta se datorează evaporării considerabile a culturii mature. Practic, ecranul se va deschide 1-2 ore după răsărit și se va închide cu 1-2 ore înainte de apus. Momentul exact de deschidere sau închidere variază în funcție de nivelul radiației solare.

Exemplu:

Nivelul setat pentru deschiderea ecranului = 80 W/m2;

Nivelul setat pentru închiderea ecranului = 50 W/m2;

Dimineața, după răsăritul soarelui, ecranul se va deschide când nivelul radiației solare ajunge la 80 W/m2 și va sta deschis până spre seară când nivelul radiației scade sub 50 W/m2. Aceste setări se modifică în funcție de maturitatea culturii. În general, se setează nivele de radiație mai mari chiar după plantare și mai mici după ce plantele ajung la maturitate.


sistem de ecranare de umbrire inchis
sistem de ecranare de umbrire inchis

Deschiderea și închiderea ecranului


După răsărit, când nivelul radiației ajunge la unul corespunzător, ecranul termic ar trebui să se deschidă pentru a profita de lumina solară disponibilă. În acest moment este încă relativ rece afară. Pentru a preveni o scădere rapidă a temperaturii în interiorul serei, ecranul trebuie deschis treptat. Dacă ecranul se deschide necorespunzător se creează condens pe plante, iar acesta are multe efecte negative asupra creșterii lor, inclusiv creșterea riscului de dezvoltare a Botrytis-ului. (Dacă doriți să citiți mai multe despre această boală fungică, dați click pe acest link.)

Înainte de apus, când nivelul radiației scade sub nivelul setat, ecranul se poate închide instant. Înainte de aceasta cu 10-20 minute se recomandă să scădeți temperatura țevilor de încălzire pentru a preveni o creștere a temperaturii chiar după închiderea ecranului.

Controlul umidității

 

O caracteristică specială a ecranului termic este că prin acesta pot trece ușor vaporii de apă. Atenție însă, când plantele ajung la maturitate acestea produc mai multă transpirație și se recomandă să lăsați ecranul deschis o fracțiune pentru a se elimina acel exces.

Exemplu: Dacă ecranul se ține tot timpul închis, Umiditatea Relativă (UR) se poate ridica chiar și peste 85%, iar atunci ecranul trebuie deschis o fracțiune între 1-5%. Atunci poziția ecranului va fi de 95-99% și se va menține acolo atâta timp cât UR este mai mare sau egală cu 85%. Când nivelul UR scade sub 85%, ecranul se închide revenind la poziția de 100%. Fracțiunea de deschidere este variabilă, în funcție de poziția ventilatoarelor de recirculare și de temperatura și UR din exterior.

sistem de ecranare de umbrire deschis
sistem de ecranare de umbrire deschis

Utilizarea ecranului de umbrire în timpul verii

În condiții normale, cultura de roșii nu necesită umbră. Totuși, există motive speciale pentru care ați utiliza ecranul pentru umbrire: dacă aveți o cultură mai slăbită sau dacă vremea se schimbă subit (în cazul trecerii de la rece și ploios, la cald și senin, tomatele ar avea nevoie de umbră pentru a nu fi expuse pe neașteptate la prea multă căldură).

De asemenea, combinația lumina soarelui cu mult vânt poate duce la un nivel a umidității din seră/solar foarte mic. Ca și ajutor, ecranul termic va reduce radiația solară (cu aproximativ 15%) și va difuza lumina. Ambele efecte vor ajuta cultura și fructele să își mențină temperatura. Pentru a vă asigura că aveți o bună ventilație în interior, nu închideți vara ecranul mai mult de 80% în timpul zilei.

Pentru oferte de ecrane pentru sere și solarii, echipa Sere Transilvania vă stă la dispoziție. Atenție ! Fiecare ecran diferă în funcție de : tipul de plantă, tipul de structură etc.

 

Sursă poze: arhiva Sere Transilvania.
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 8 Februarie 2016

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Folosirea ecranelor termice și de umbrire la cultura de tomate în sere și solarii", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte