Culturi verzi – o alternativă ieftină la îngrășăminte


Adesea folosite în permacultură, îngrășămintele verzi, numite și culturi verzi, sunt plante semănate după sau înaintea culturii principale, tocate sau încorporate în sol înainte de semănat. 

Culturile verzi aduc următoarele beneficii:

• Scad necesarul de îngrășăminte;
• Cresc conținutul de nutrienți asimilabili din sol. Leguminoasele sunt în special importante, prin fixarea azotului atmosferic;
• Îmbunătățesc calitatea solului, cresc materia organică și humusul. Nu trebuie să uităm că pentru a avea un sol fertil, trebuie în primul rând să îi acordăm dreptul la vegetație;

Semanatoare no till in cultura verde

Conservă umiditatea din sol;
• Reduc gradul de îmburuienare;
• Reduc eroziunea;
• Asimilează nutrienți altfel pierduți prin levigare;
• Oferă habitat pentru insectele benefice.

Despre culturi verzi și îngrășăminte

Fermierii care folosesc culturi verzi pun mare accent pe plantele leguminoase. Pe lângă avantajele enumerate mai sus, acestea fixează azotul atmosferic în sol, cu ajutorul bacteriilor specifice fiecărei plante.

Tabel - aport de N

Toată lumea știe că aerul este peste 70% azot. Deasupra fiecărui hectar de pământ, acest element există în cantități mai mult decât suficiente pentru orice cultură. Întâmplarea face ca acesta să fie și... gratuit.

Mai surprinde pe cineva faptul că unii fermieri nu fertilizează cu azot, ci folosesc exclusiv plante leguminoase ca și culturi verzi?
Aportul de azot adus de diferite culturi verzi la sfârșitul perioadei de vegetație variază, fiind prezentat în tabelul din stânga. Sursa : ICPA.

Cum trebuie să gândească un fermier care folosește culturi verzi?

Filozofia fermierilor care folosesc culturi verzi în rotație este de a avea o plantă vie în pământ pe o perioadă cât mai lungă de timp din an, pentru a îmbunătăți calitatea solului. Nu trebuie să uităm că dreptul principal al solului este dreptul la vegetație. Un sol lipsit de vegetație, devine în timp infertil.

Astfel, înainte sau după orice cultură principală, fermierii seamănă diverse culturi verzi.
Mulți dintre acești fermieri folosesc culturi verzi în combinație cu agricultura conservativă (no-till, sau semănatul în miriște).

De altfel, chiar institutul național de cercetare-dezvoltare pentru pedologie, agrochimie și protecția mediului (ICPA) recomandă următoarele „Păstrarea permanent acoperită a suprafeței solurilor cultivate cu vegetație este una dintre cele mai importante și practice măsuri, fiind la îndemâna oricărui fermier, în lupta împotriva unor procese ale degradării solului prin destructurare, crustificare, eroziune, pierdere a stratului fertil, a nutrienților și a materiei organice.”

soia in culturi verzi

Culturi verzi în lume

La nivel internațional, țările care folosesc culturi verzi pe suprafețe întinse sunt Brazilia, cu 47 milioane de hectare în 2009 (FEBRAPDP), și SUA, cu 113000 fermieri pe 4.1 milioane de hectare în 2013, în creștere cu 37.5% față de 2012 (USDA)!

Dacă aceste două mari puteri în agricultura mondială se folosesc de culturi verzi, iar suprafețele sunt în creștere (37.5% în 2013), noi ne putem permite să fim ignoranți față de aceste tehnologii?

Culturi verzi cu potențial în România

În România, se disting 2 perioade de însămânțare a culturilor verzi: toamna și vara. Culturile verzi de toamnă/iarnă se seamănă după desființarea culturii anterioare (septembrie-octombrie), când umiditatea permite, și pot fi: secară, grâu, triticale, măzăriche, trifoi încarnat, sulfină, ridiche furajeră, muștar, nap.

Culturile verzi de vară se seamănă de obicei după o cultură de păioase sau mazăre (iulie), cu cât mai devreme cu atât mai bine, și pot fi: sorg, iarbă de sudan, hrișcă, floarea soarelui, mei, porumb, fasoliță, soia, facelia, mazăre, fasole, trifoi încarnat, trifoi persan, trifoi de alexandria, sulfină, nap, ridiche furajeră, muștar.

Culturi verzi – ce alegem și când le desființăm?

În primul rând, trebuie să ne întrebăm de ce vrem să folosim culturi verzi?
Poate ne putem dori un aport de azot, sau o cantitate mare de biomasă, poate vrem un control mai bun al buruienilor, o decompactare a solului, sau doar îmbunătățirea habitatului pentru insectele benefice.

Toți acești factori contribuie la alegerea speciei sau speciilor din cultura verde.
• În agricultura ecologică cuplată cu tehnologia no-till, momentul desființării unei culturi verzi este critic. Tocarea sau cosirea reușește să distrugă cultura verde doar în anumite faze de vegetație. Dacă această operațiune este făcută prea devreme sau prea târziu, cultura verde își revine și este nevoie de încorporare.
• Dacă vorbim de leguminoase, cantitatea de azot disponibilă în sol variază în funcție de momentul desființării culturii verzi. Pentru a obține cantitatea maximă de substanță activă, culturile verzi se desființează la momentul înfloririi.
• În cazul celorlalte culturi verzi (non-leguminoase), un alt factor important în alegerea momentului desființării este proporția C:N a plantei. Dacă folosim unele păioase ca și culturi verzi (secară, triticale, etc), iar planta este prea matură la momentul desființării, proporția de C:N crește peste 30:1, iar azotul din sol este folosit pentru descompunerea masei vegetale, devenind disponibil plantei abia următorul sezon.

Culturi verzi hrisca

Momentul desființării trebuie ales cu atenție, în funcție de fertilizările anterioare, cultura verde, cultura principală, și rotație. Acesta este un factor critic în reușirea integrării unei culturi verzi în rotație.

Culturi verzi – încorporăm sau nu?

O întrebare pe care și-o pun majoritatea fermierilor care folosesc culturi verzi este dacă să le încorporeze sau nu. Într-adevăr, încorporarea aduce beneficiile ei, făcând nutrienții asimilabili mult mai rapid.
Azotul fixat de leguminoase face excepție, acesta existând deja în sol, chiar dacă se încorporează sau nu culturile verzi.

Pe termen scurt, încorporarea este benefică, însă pe termen lung duce la problemele obișnuite asociate cu prelucrarea solului:
• Pierderea apei din sol;
• Distrugerea structurii solului;
• Scăderea activității biologice;
• Oxidarea materiei organice;
• Formarea hardpanului, în cazul arăturii.

Când culturile verzi nu sunt încorporate, nutrienții reținuți devin asimilabili mai lent, iar planul de fertilizare se ajustează.
În combinație cu tehnologia no-till, culturile verzi neîncorporate oferă însă avantaje considerabile:
• Apa este reținută în sol, evaporarea este împiedicată de stratul vegetal de culturi verzi;
• Activitatea biologică se mărește sub stratul de mulci;
• Materia organică și humusul din sol cresc anual, creând un sol fertil;
• Buruienile sunt reduse, acestea germinează mai greu într-un sol acoperit de resturi de culturi verzi.
O intrebare pe care ar trebui să ne-o punem este: „Dacă 30-60% din biomasa culturii verzi se află în sistemul radicular, mai este nevoie să încorporăm, când jumătate din muncă este făcută gratuit de către plantă?

Culturi verzi secara

Cum folosim culturile verzi de toamnă/iarnă?

• Se pot însămânța în miriște, prin resturile culturii anterioare (de preferat), sau după pregătirea grosieră a patului germinativ;
• Perioada de semănat este cât mai repede după desființarea culturii anterioare;
• Se desființează primavara (martie – mai) prin cosire, tocare, tăvălugire (vezi poza), erbicidare sau încorporare cu 1-10 zile înainte de semănat;
• Cultura următoare se însămânțează fie în miriște (de preferat), fie după pregătirea patului germinativ.

Cum folosim culturile verzi de vară?

• Semănatul se efectuează cât mai devreme, imediat după recoltare, mai ales în condițiile climatice din zonele de câmpie;
• Se pot însămânța în miriște, prin resturile culturii anterioare (indicat pentru a impiedica pierderea apei din sol), sau după pregătirea grosieră a patului germinativ;
• Se desființează toamna, în cazul în care sunt urmate de o păioasă, sau primăvara următoare, dacă urmează o cultură de primavară;
• Cultura următoare se însămânțeaza fie în miriște (de preferat), fie după pregătirea patului germinativ, la 1-10 zile după desființarea culturii verzi.

Culturile verzi – norme de semănat

Principalul scop al unei culturi verzi este de a produce cât mai multă biomasă.

De aceea, când o plantă se folosește ca și cultură verde, și nu pentru a recolta sămânța, norma de semănat este în general crescută cu 20-40%.


Articol copiat integral de pe www.permacultura-romania.com
Acest articol a fost publicat inițial în data de: 30 Iunie 2017

 

Dacă doriți să citiți și alte articole precum "Culturi verzi – o alternativă ieftină la îngrășăminte", selectați una din următoarele categorii: EduSERE, Culturi, Sere și Solarii, Inovații, Eco sau Proiecte